ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

ΣΑΡΡΗ ΣΟΦΙΑ

Ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνει η μέλλουσα μαμά και η εμπειρία είναι μοναδική. Όσο επώδυνη και αν είναι, δεν παύει να είναι ευχάριστη ως προς την προσμονή του ή των μωρών.

Τα συμπτώματα του τοκετού είναι:

  • Συνεχής συσπάσεις μακράς διάρκειας
  • Κολπικό έκκριμα
  • Ναυτία, εμετοί και διάρροια
  • «Σπάσιμο» νερών

1ο Στάδιο Φυσιολογικού Τοκετού:

Η επίτοκος είναι ήρεμη, ενώ ξεκινάνε σιγά – σιγά οι συσπάσεις και αργότερα οι συστολές της μήτρας γίνονται όλο και ισχυρότερες. Οι ωδίνες, που χρειάζονται για την καλύτερη εξέλιξη του φυσιολογικού τοκετού, βοηθούν στο να πραγματοποιηθεί διαστολή και να εξαλειφθεί ο τραχήλος. Στο φυσιολογικό τοκετό το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καταναλώνεται στο 1ο Στάδιο.

2ο Στάδιο Φυσιολογικού Τοκετού:

Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε στην εξώθηση, όπου με την πλήρη διαστολή του τραχήλου ξεκινάει και ολοκληρώνεται η γέννα του ή των μωρών.

Η επίτοκος σπρώχνει με δύναμη προς τα κάτω κρατώντας την αναπνοή της. Ο ομφάλιος λώρος «κόβετε» και δίδεται οξυγόνο στο έμβρυο για τη σωστή αναπνοή του. Το νεογνό μετέπειτα καθαρίζεται και αν χρειαστεί, μπαίνει σε θερμοκοιτίδα.

Στο φυσιολογικό τοκετό γεννιέται πρώτα η κεφαλή του εμβρύου και μετά το υπόλοιπο σώμα.

3ο Στάδιο Φυσιολογικού Τοκετού:

Πραγματοποιείται η έξοδος του πλακούντα απ΄ όπου τρεφόταν το έμβρυο και ελέγχεται ο τράχηλος και ο κόλπος της μητέρας. Μετέπειτα η μητέρα μπαίνει στην αίθουσα ανάνηψης για να ξεκουραστεί.

Πάντα δίπλα στη γυναίκα,

Η ιατρός Σαρρή Σοφία προσφέρει τις υπηρεσίες της, με μοναδικό γνώμονα την υγεία και την ευημερία σας!